Hotline

01911673131

রুপালি ব্যাংক লিমিটেড অফিসার ( ক্যাশ ) নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন এবং সমাধান (০৯.০৩.২০১৮)

1. লুব্ধ  অর্থ - Ans: লোলুপ

2. নিচের সমাসবদ্ধ শব্দ  হলাে -Ans:উচ্চশাখা

3. 'হু হু কৱে বায়ু ফেলিছে সতত দীর্ঘশ্বাস' বলতে বােঝানাে হয়েছে-Ans: অনিশ্চয়তা

4. নিচের যে শটিকে শাব্দিক অপপ্রয়োগ বলে বিবেচনা করা যায় -Ans: অশ্রুজল

5. নিচের যেটি ফুলের নাম নয় -Ans: জরদ

6. কারবালা ও শহরনামা কাব্যগ্রন্থটির রচয়িতা –Ans: আবদুল হাকিম

7. আৱৰি উৎস থেকে আত্তীকৃত এবং প্রশাসনিক ও সাংস্কৃতিক ক্ষেত্রে ব্যবহৃত শব্দ হলাে – Ans: রায়

৪. সুষমা” শব্দে যে নিয়মে ষ বসে -Ans: উ-কারান্ত উপসর্গ পূর্বে আছে বলে

9. সুড়ঙ্গ নাটকটির রচয়িতা - Ans: সৈয়দ ওয়ালীউল্লাহ।

1০. পল্লিসাহিত্যের অত্যন্ত গুরুত্বপূর্ণ বৈশিষ্ট্য হলাে - Ans: অসাম্প্রদায়িকতা

11. Insomnia' শব্দটির বাংলা পারিভাষিক রূপ হলাে - Ans:  অনিদ্রা

12, ড. মুহাম্মদ শহীদুল্লাহ এর মতে বাংলাভাষা যে প্রাকৃত রূপ থেকে এসেছে- Ans: গৌড়ি

13, 'সেই সুমধুর স্তব্ধ দুপুর, (পাঠশালা) পলায়ন-পাঠশালা কোন কারক - Ans: অপাদান কারক

14. নিচের যেটি অনুদিত কবিতার দৃষ্টান্ত - Ans: জীবন-সঙ্গীত

15. A golden key can open any door প্রবাদটির অর্থ – Ans: টাকায় বাঘের মুখ মেলে

16. প্রমিত বানানে লেখা শব্দটি হলাে -Ans: আয়ত্তীকরণ

17. Select the pair in the following options which is set in opposition:Ans: Divine - Infernal

18.  to the hows of danger, we should try to take the bull by the horns means - Ans: Deal the situation decisively

19. The art of cultivating and managing gardens is called -Ans: Horticulture

20. A gentleman should be true __his words. Ans:  to

21. A fourteen-lined poem is called a-- Ans: sonnet

22. A disease affecting many persons at the same time and place is called -  Ans: epidemic

Choose the word/phrase from the list which is nearest in meaning to the boldfaced parts of the sentences (23-24):

23. His letter (fuelled) my doubts.--Ans: Increased

24. The 19th century was the (heyday) of the Renaissance in Bengal --Ans: peak-point

25. Choose the correct alternative from the options to fill in the blanks: To make headway is to---Ans: make progress

26. This method is not wrong; but there may be a more —method than this. Ans: effective

27. The closest meaning of the word 'bizarre in the sentence: The model's clothes were so bizarre that they created quite a sensation' is ---Ans: peculiar

28. He succeeded by dint — his hard labour.--- Ans: of

29. Make it passive: They said he is a good candidate.-- Ans: He was considered to be a good candidate.

30. Change the narration: The captain says, "Company, move forward.". --Ans: The Captain commands the company to move forward.

31. Translate into Bangla: "His stars are now in the ascendant.---Ans: এখন তার একাদশে বৃহস্পতি।

32. Tagore's birthday was ----with songs and recitation.---Ans: celebrated

33. If sinA + sin2A = 1, then the value of the expression cos2A+ cos4A is - --Ans: 1

34. A pole 6 m high casts a shadow 2 v3m long on the ground, then the Sun's elevation is - Ans: 60°

35. If a + 1, 2a +1, 4a-1 are in Arithmetic Progression, then the value of 'a' is: --Ans: 2  

36. Suppose today is Friday. What day of the week will it be 65 days from now? Ans: Sunday

37. A median of a triangle divides it into two - Ans: triangles of equal area

38. Which of the following angle can be constructed with the help of a ruler and a pair of compasses?  Ans: 40*

39. If a, b and c are the lengths of the three sides of a triangle, then which of the following is true? Ans: a-b<c

40. which line ls parallel to y=x-2?  Ans. 2y = 2x - 6

41. The area of a triangle with sides 3 cm, 5 cm and 6 cm is Ans:  2v14cm2

42. The pair of co-prime numbers is -Ans:   2,3

43. The value of k,if (x - 1) is a factor of 4x^3 + 3x^2 - 4x + k,is -Ans: -3

44. There are 5 red and 3 black balls in a bag. Probability of drawing a black ball is –Ans:   3/8

45. The total surface area of a hemisphere of radius r is -Ans: 4πr^2

46. The roots of the equation 9x^2 - bx + 81 = O will be equal,If the value of b is Ans: +- 54

47. If secθ + tanθ = x, then tanθ is  Ans: (x^2-1)/2x

48. Consider that w+ x = -4,x+y = 25 and y + w = 15. Then the average of w, x,y is Ans: 6

49. What is the original price of a T-shirt, if the sale price after 15% discount is Ans: 320

50. TK. 500 is deposited in a savings account which pays 79% annual interest compounded semi-annually. To the nearest Taka, how much is in the account at the end of the year? Ans: 536

51. If logx(1/4) =-2, then x =? Ans: x=2

52. If 5% is gained by selling an article for BDT 350 than selling it for BDT 340, the cost of the article is - Ans: 200

53. If x = y^a, y = z^b'"and z= x^c then the value of abc is Ans: 1

54, If x is 30% greater than y, what percent of y is x? Ans: 130

55. The lengths of two sides of a right-angled triangle are 13 cm and 5 con respectively. The length of the third side Ans: 12

56. The present age of Habib and Shikha are in the ratio of 6:4. Five years ago their ages were in the ratio of 5: 3. How old is Habib now?  Ans: 30

57. Which of the following is a programming language? Ans: Pascal

58. Which disk is used to 'cold boot' a PC? Ans: System disk

59. A collection of unprocessed items is - Ans: data

60. The amount of vertical space between lines of text in a document is called Ans: Line Spacing

61. In excel which of the following symbols is used before a numeric value so that it can be treated as a labeled value? Ans: = (equal)

62. Which of the following types of menu shows the further sub-choices? Ans: Pull-down

63. Trackball is an example of a/an: Ans: Pointing device

64. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a ---.Ans: Repeater

65. The main function of the Financial Action Task Force (FATF) is to combat Ans: money laundering

66. The agenda 2063 is a strategic framework for the socio economic transformation of - Ans: Africa

67. Recently the country withdrew from UN refugee programme is - Ans: Tanzania

68. The country, pioneer in launching the FM radio broadcasting is -Ans: Norway

69. The first player to score 10,000 runs in T20 Cricket is -- Ans: Chris Gayle

70, The author of the book "Unstoppable: My Life So Far” is -Ans: Maria Sharapova

71. Who won the FIFA Men's Player Award for 2017? Ans: Cristiano Ronaldo

72. The name of the first Robot that had given citizenship by Saudi Arabia is - Ans: Sophia

73. The war strategy of Muktibahini is known as -Ans: Muktifouz strategy

74. The number of lines of our National Anthem played at any national ceremony is first Ans: 10 lines

75. The size of Bangladesh's national budget in fiscal year 2017-18 Is -- Ans: 4 lac 266 crore

76. The number of common rivers between Bangladesh and India is -Ans: 54

77. The national Jute day is on -Ans: 6th March

78. Teletalk recently launched a promotional offer for women is -Ans:  Aporajita

79. The name of the ancient locality of Bengal is –Ans: Anga

80. The name of the organization who recently invited the three Nobel (peace) laureates in Bangladeshis -Ans: Naripaksh

Share


today's words

Features

  • Chapterwise Quiz & Discussions
  • Easy Techniques For English & Maths
  • Countless Model Tests
  • Easy to learning everytime
  • Regularly Updated Current Affairs & etc
  • Exam Script Reviews

Login to your account

Or use your account on boibd


Forgot Password.

Register

1283

Students

69771

Questions

150

Model Test